OVOBIOVITA - wszystko zaczęło się od jajka.
Ovobiovitę
Dzięki polskim naukowcom z Wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego, wiemy już, że określenie "jajko - symbol życia", to nie tylko powiedzenie, lecz naukowy fakt. Co więcej sami możemy tą informację zastosować w praktyce. Jak to możliwe?
Zaczęło się od trwającego 5 lat projektu "Ovocura", w którym wzięło udział 233 naukowców, pod przewodnictwem polskich profesorów: Tadeusza Trziszki i Henryka Różańskiego. Projekt ten, skupiony wokół kurzego jajka- jako nośnika życiodajnych substancji, zaowocował powstaniem produktu "Ovobiovita", który jako pierwszy i jedyny na świecie, zapewnia odnowę organizmu na poziomie komórkowym.
Zwykłe jajko kurze bogate jest w składniki bakteriobójcze, zapobiegające powstawaniu nowotworów, fosfolipidy i witaminy. Te substancje podczas trawienia zostają przekształcone w ważne składniki budulcowe jak aminokwasy i kwasy tłuszczowe. Proces kształtowania się żółtka w jajku trwa 9 dni, ten czas pozwolił polskim naukowcom wpłynąć na jego skład i wartość odżywczą. W przypadku projektu Ovocura celem takiego zabiegu było zwiększenie koncentracji składników, będących źródłem długołańcuchowych kwasów tłuszczowych rodziny OMEGA-3. Dokładnie polegało to, na podawaniu kurom specjalnie w tym celu opatentowanej paszy, w skład której wchodziły m.in. torf i algi morskie. W wyniku takiego zabiegu uzyskano "jajka wzbogacone" o wysokiej zawartości ovofosfolipidów- substancji niezbędnych do budowy i prawidłowego funkcjonowania każdej komórki ludzkiego ciała. Takie jajka mają do 12 razy więcej kwasów długołańcuchowych OMEGA 3, w porównaniu do zwykłych jaj.
Czym w takim razie jest "Ovobiovita"? to pierwszy i jedyny preparat na świecie, który właśnie dzięki zawartości wzbogaconych fosfolipidów, zapewnia odnowę na poziomie komórkowym. Preparat ten, ze względu na swoje unikatowe właściwości jest polecany do stosowania profilaktycznego oraz doraźnego dla osób: narażonych na stres i długotrwały wysiłek fizyczny i umysłowy, czyli tak naprawdę dla większości z nas. Również dla osób z zaburzeniami funkcjonowania układu sercowo- naczyniowego, z nadciśnieniem tętniczym, wysokim poziomem cholesterolu, problemami z pracą nerek i wątroby oraz, wspomagająco przy rewitalizacji po przebytych chorobach.
No tak, ale co z tym cholesterolem zawartym w jajkach?
Jeszcze jakiś czas temu, a dokładnie w latach 80 i 90 byliśmy przestrzegani przed nadmiernym spożywaniem jajek ze względu na obecny w nich złowrogi cholesterol. W rezultacie zapewne większość z nas zaczęła stosować się do zalecenia i ograniczyła spożycie jajek w swojej diecie. Prowadzona wtedy kampania antycholesterolowa, niesłusznie przypięła jajkom i cholesterolowi etykietę "tych złych". Czemu niesłusznie? Dzisiaj okazuje się, że cholesterol jest nie tylko produktem wyjściowym do syntezy hormonów, kwasów tłuszczowych i witaminy D, ale jako substancja życia jest obecny w każdej komórce, a najwięcej jest go w mózgu i wątrobie.
Żeby jeszcze dogłębniej zrozumieć unikatowość "Ovobiovity", należy dokładniej przyjrzeć się zawartym w niej ovofosfolipidom . Fosfolipidy to podstawowe składniki budujące błonę komórkową. Jak do tej pory jedyną drogą uzyskiwania jednego z rodzajów fosfotłuszczowców- lecytyny był proces rafinacji odpadów tłuszczu sojowego lub rzepakowego, w których jej zawartość wynosi tylko 2%. Ovofosforlipidy pozyskiwane z żółtka nie są poddawane żadnym procesom termiczno- chemicznym, wobec czego zawierają jej aż 80%. Ponad to mają w sobie kwasy ALA, DHA i EPA- które, niczym magnez, przyciągają tlen do błony komórkowej. Te kwasy są cały czas zużywane i wymieniane przez nasz organizm na nowe, dlatego ważne jest ich regularne uzupełnianie. "Ovobiovita" jest więc doskonałą alternatywą dla osób uczulonych na produkty zawierające soję.
Preparat zawiera nie tylko fosforlipidy, został wzbogacony najcenniejszymi dla naszego orgaznimu składnikami, specjalnie dobranymi przez profesora Tadeusza Trziszkę. "Ovobiovita" zawiera, obok kwasów DHA, EPA i ALA i ovofosfolipidów składniki biologicznie aktywne. takie jak:
-Cholina – przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny, metabolizmu tłuszczów oraz prawidłowego funkcjonowania wątroby.
-Zielona herbata – wykazuje działanie antyoksydacyjne, pomaga zachować normalny poziom cholesterolu, pomaga zachować prawidłową elastyczność naczyń krwionośnych.
-Witania ospała – pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych działa relaksująco i adaptogennie. Korzystnie wpływa na aktywność umysłową i układ krążenia. Wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego. Pozwala na zachowanie prawidłowego stanu zdrowia skóry.
-Mięta pieprzowa – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych. Wspomaga unkcje wewnątrzwydzielnicze, enzymów odpowiedzialnych za procesy trawienia m.in. tłuszczów. Mięta wspomaga zachowanie prawidłowych funkcji psychologicznych (m.in. dobrostan psychiczny, prawidłowy sen).
-Kurkuma – wspomaga prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych. Wspomaga funkcje wewnątrzwydzielnicze enzymów odpowiedzialnych za procesy trawienia m.in. tłuszczów. Wykazuje działanie antyoksydacyjne dzięki czemu wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
-Żeń-szeń – wspomaga prawidłowy metabolizm glukozy i utrzymuje właściwy poziom glikemii, dba o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz prawidłowe funkcje psychologiczne. Wykazuje działanie antyoksydacyjne.
-Eleuterokok kolczasty – wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Uczestniczy w prawidłowym metabolizmie glukozy, uczestniczy w utrzymaniu właściwego profilu glikemicznego.
-Cytryniec chiński – Wykazuje działanie antyoksydacyjne (wspomagające ochronę komórek), korzystnie wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego, wykazuje działanie adaptogenne (prawidłowe funkcje psychologiczne),wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i trawiennego.
-Różeniec górski – wspomaga pracę serca, układu krwionośnego i oddechowego. Pozytywnie wpływa na prawidłową pracę układu trawiennego. Działa antyoksydacyjnie i adaptogennie. Wspomaga prawidłowe funkcje psychologiczne.
-Ekstrakt z aksamitki – bogaty w luteinę składnik pokarmowy zaliczany do rodziny karotenoidów.
-Olejki eteryczne z eukaliptusa i mięty – wspomagają zdrowie układu oddechowego, wywołują kojący i przyjemny wpływ na gardło, krtań i struny głosowe. Dają pozytywny efekt smakowo-zapachowy.
Jeśli chcesz zadbać o swój organizm od podstaw, koniecznie sięgnij po Ovobiovitę!
Składniki aktywne |
Zawartość w porcji (mg) |
||||
15ml |
30ml |
||||
Ovofosfolipidy; w tym: |
2 550 |
5 100 |
|||
Kwasty tłuszczowe wielonasycone (omega-3) w tym: |
200 |
400 |
|||
kwas alfa linolenowy (ALA) |
80 |
160 |
|||
kwas eikozapentaenowy (EPA) |
14 |
28 |
|||
kwas dekozaheksaenowy (DHA) |
100 |
200 |
|||
cholina |
64 |
128 |
|||
Miód gryczany z pyłkiem pszczelim |
2 000 |
4 000 |
|||
Miód wielokwiatowy z pyłkiem pszczelim |
1 750 |
3 500 |
|||
Sok z owoców aronii |
1 200 |
2 400 |
|||
Sok z owoców czarnych jagód |
1 200 |
2 400 |
|||
Sok z owoców żurawiny |
1 200 |
2 400 |
|||
Olaj lniany |
900 |
1 800 |
|||
Sok z owoców rokitnika |
900 |
1 800 |
|||
Sok z owoców czarnego bzu |
900 |
1 800 |
|||
Ekstrakt z zielonej herbaty |
750 |
1 500 |
|||
Ekstrakt z witanii ospałej |
450 |
900 |
|||
Ekstrakt z mięty pieprzowej |
300 |
600 |
|||
Olej w wątroby rekina grenlandzkiego |
300 |
600 |
|||
Ekstrakt z kłącza kurkumy |
150 |
300 |
|||
Ekstrakt z korzenia rzeń-szenia |
75 |
150 |
|||
Ekstrakt z korzenia eleuterokoka |
75 |
150 |
|||
Sok z owoców cytryńca chińskiego |
75 |
150 |
|||
Wyciąg z korzenia różeńca górskiego |
75 |
150 |
|||
Koenzym Q10 |
15 |
30 |
|||
Luteina |
12 |
24 |
|||
Olejek z mięty pieprzowej |
7 |
14 |
|||
Olejek eukaliptusowy |
5 |
10 |
|||
|
|
|
|||
Wartość odżywcza |
w 100ml |
w 15ml |
w 30ml |
||
Energia kJ/kcal |
1630/390 |
245/58,5 |
490/117 |
||
Białko (g) |
4,0 |
0,6 |
1,2 |
||
Węglowodany (g) |
38,0 |
5,7 |
11,4 |
||
Tłuszcz (g) |
24,0 |
3,6 |
7,2 |
OVOBIOVITA - wszystko zaczęło się od jajka.
Ovobiovitę