FitnessCo można wyleczyć jajkiem?

Co można wyleczyć jajkiem?

Co można wyleczyć jajkiem?
Źródło zdjęć: © Shutterstock
31.10.2014 13:46, aktualizacja: 31.10.2014 15:25

Jajko to cud natury. Nie należy się go bać. Pod skorupką znajdują się wszystkie niezbędne substancje, by stworzyć życie – aminokwasy, tłuszcze, witaminy, pierwiastki. Czy może więc być tu coś niezdrowego? Nawet skorupka jest dla nas cenna; w medycynie naturalnej wykorzystuje się ją od dawna. Uczeni przekonują, że jajkiem można wyleczyć szereg chorób.

Jajko to cud natury. Nie należy się go bać. Pod skorupką znajdują się wszystkie niezbędne substancje, by stworzyć życie – aminokwasy, tłuszcze, witaminy, pierwiastki. Czy może więc być tu coś niezdrowego? Nawet skorupka jest dla nas cenna; w medycynie naturalnej wykorzystuje się ją od dawna. Uczeni przekonują, że jajkiem można wyleczyć szereg chorób.

Niewiele jest produktów, które budzą tak duże kontrowersje jak jajka. Jedni ich unikają, przekonani, że ich spożywanie podwyższa poziom złego cholesterolu. Inni natomiast jedzą nawet… kilkadziesiąt jaj w tygodniu. Jak prof. dr hab. Tadeusz Trziszka, który w książce „Jedz, co chcesz” mówi: „Nie ma w nich nic szkodliwego (…). Są tu wszystkie aminokwasy potrzebne do budowy tkanek i komórek. Są białka i tłuszcze, a w tłuszczach fosfolipidy, które zawierają kwasy omega-3. Są minerały i witaminy, zwłaszcza witaminy z grupy B, w tym B12”. Cenne w jajku są też: witamina E, D i A.

Zdaniem prof. Trziszki powinniśmy jeść tyle jajek, na ile mamy ochotę. „Mało tego, im więcej jaj jemy, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo miażdżycy, gdyż w naczyniach krwionośnych odkłada się tylko cholesterol produkowany przez naszą wątrobę, a nie ten zjadany z jajami, a im więcej dostarczamy naszemu organizmowi cholesterolu z pokarmem, tym mniej produkuje go nasza wątroba” – czytamy w książce „Jedz, co chcesz”.

Jajeczne leki

Prof. Tadeusz Trziszka jest twórcą projektu „Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj (Ovocura)”. Polscy uczeni są bowiem zdania, że jajkiem można leczyć choroby cywilizacyjne. Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (placówka prof. Trziszki) wyodrębnili z kurzych jajek substancje, które działają regenerująco na komórki – chodzi o obecne w jajkach fosfolipidy. Zdaniem uczonych zawierający je preparat może pomóc na chorobę Alzheimera, otyłość, nadciśnienie, stres czy nawet nowotwory. Wrocławscy badacze fosfolipidy do specyfików leczniczych pozyskują ze specjalnych, ulepszonych jaj, które znoszą kury karmione opatentowaną paszą.

Na stronie internetowej uniwersytetu czytamy: „Budowa fosfolipidów stwarza olbrzymie możliwości ich modyfikacji. Zmiana ich składu chemicznego pozwala na uzyskanie nowych, strukturyzowanych fosfolipidów o zwiększonej wartości dietetycznej i charakteryzujących się lepszymi właściwościami fizykochemicznymi”.

Prof. Tadeusz Trziszka jest przekonany, że z jajek można robić wspaniałe leki. A to dlatego, że wszystko, co dała nam natura, jest dobre – i jajo jest takim darem natury. Naukowcy wyizolowali np. z żółtka substancję, którą nazwali Yolkina. Spekuluje się, że może być ona lekiem na otępienie mózgu.

Na to też jajo pomoże

Jest jeszcze jeden dowód na to, że jedzenie jajek może pomóc w leczeniu otyłości. Badania na ten temat przeprowadzono w 2008 roku. Amerykańscy naukowcy odkryli, że ten przysmak podawany na śniadanie sprzyja chudnięciu. Grupa ochotników spożywała dwa jajka dziennie (przynajmniej pięć razy w tygodniu) w ramach zaproponowanej im niskokalorycznej diety. Uczeni zaobserwowali, że takie menu przyczyniło się do większej redukcji tkanki tłuszczowej i wyraźnego spadku wagi. Wyniki badania trafiły do specjalistycznego magazynu „International Journal of Obesity”.

Jajko może być pomocne w leczeniu jęczmienia. To infekcja powieki – ropień powodowany przez zakażenie gronkowcowe. Medycyna naturalna na to schorzenie zaleca… jajko na twardo. W jaki sposób? Ciepłe, nieobrane ze skorupki należy zawinąć w chustkę i przyłożyć je do chorego miejsca. Taki okład powinien trwać ok. 15 minut. Działa rozgrzewająco.

Po jajka warto sięgać, jeśli chcemy pozbyć się kaszlu. Babciną recepturę na gardło przygotujemy według przepisu: żółtko utrzeć z łyżką cukru i połową łyżeczki startego imbiru. Dodać kieliszek koniaku albo wódki i zalać szklanką gorącego mleka. Po wypiciu mikstury trzeba położyć się do łóżka. Inny sposób na kaszel: połączyć dwa żółtka z łyżeczką mąki, dwoma łyżkami masła i dwoma łyżeczkami miodu. Stosować przed posiłkiem – ten specyfik pomocny jest też w zapaleniu oskrzeli.

Spożywanie jajek korzystnie wpływa na zęby i może pomóc pozbyć się próchnicy. Z kolei chińscy uczeni z Uniwersytetu Jilin na podstawie badań doszli do wniosku, że białko może być lekiem na problemy z układem krwionośnym, ma ono bowiem zdolność do obniżania wysokiego ciśnienia krwi.

Moc w skorupce

Medycyna naturalna na niektóre schorzenia zaleca skorupkoterapię. Nieprzypadkowo. Skorupka jajka to przede wszystkim doskonałe źródło wapnia o doskonałej przyswajalności, a także miedzi, żelaza, fluoru, mangan, cynku, krzemu. Jej skład jest zbliżony do składu naszych zębów i kości. Zagraniczni uczeni zaobserwowali, że podawanie skorupki dzieciom i dorosłym wpływa na wzmocnienie włosów i paznokci, powstrzymuje krwawienia z dziąseł, leczy zaparcia, astmę, a nawet bezsenność. Taki środek posiada też zdolność usuwania z organizmu pierwiastków promieniotwórczych.

Skorupki są wskazane w przypadku niedoboru wapnia. Medycyna naturalna zaleca podawanie ich w zmielonej postaci z cukrem na gościec (w ilości łyżeczka raz dziennie). Ze względu na obecność wapnia skorupkoterapię zaleca się jednak przede wszystkim w osteoporozie. Amerykańscy badacze potwierdzili, że taka kuracja bardzo korzystnie wpływa na stawy.

Skorupki w celach leczniczych stosujemy sproszkowane. Najpierw należy je na kilka minut zanurzyć we wrzątku, a następnie osuszyć i dokładnie zmielić na proszek (w młynku do kawy, malakserze). Co ważne, terapia skorupkami nie ma skutków ubocznych.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kobieta.wp.pl

Czego nie wiesz o jajkach? Sprawdź, zanim podasz je na stół

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (155)
Zobacz także