^ W górę
facebook

Kasza gryczana - krzem w jadłospisie.
o. Jan Grande
(Fragment wykładu - o kaszy gryczanej)

Kasza gryczana jest głównym dostarczycielem krzemu, w dzisiejszej dobie, gdy rośliny wyrastają w glebach nisko krzemowych, a nasza woda zasypana chlorem, który ją zmiękcza i zabija jej życiodajność. Czym jest krzem dla naszych organizmów? Otóż nikogo nie strasząc, brak krzemu jest powodem zawałów serca, wylewów krwi do mózgu, żylaków, w tym hemoroidów, krwawieniem dziąseł, chorób kości i stawów, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, zmęczeniem. Kasza gryczana zawiera kilkadziesiąt procent krzemu, nie ruszy jej ani robak, ani mysz, taka jest twarda.

Jest jak małe kamyczki budujące nasz organizm. Zawiera całe pokłady rutyny, od której w dużym stopniu zależy stan naszych arterii, czyli żył i tętnic. Pan Bóg z krzemu zbudował nasze kości, zęby, arterie, usztywnił dziąsła, wzmocnił włosy. Zastanówmy się teraz jak często gości w naszych kuchniach i na naszych stołach kasza gryczana.

Doskonały przyswajalny
krzem organiczny
Krzem kupisz tutaj

Przemysł farmaceutyczny docenia i wykorzystuje właściwości kaszy gryczanej w produkcji leków przeciw żylakom, hemoroidom, kłopotom krążeniowym, miażdżycy.

Nasze babki nie miały takich kłopotów krążeniowych jak my, bo nieco częściej sięgały po kaszę gryczaną, to jeszcze uzupełniały niedobór krzemu pyszną wodą krzemionkową wprost ze studni. Kasza od wieków była podstawowym daniem w Europie i Azji.

W Polsce pojawiła się za sprawą  Tatarów w XIII wieku, a na południu Polski nadal nazywa się ją niekiedy Tatarką. Tatarzy mieli własny przepis na gotowanie kaszy, taką podsuszoną, trzymali w sajdakach, przy siodle. Zajadli taką kaszę, co rusz sięgając do worka. Taki Tatar jak doznał ran jakiś w potyczkach, to skóra się na nim goiła, jak na psie. A wytrzymali byli tak, że bez trudu pokonywali tysiące kilometrów w siodle.

Powtarzam, że to, co najlepsze w naszej kuchni, nie wymaga wcale żadnego wynalazku, wymaga jedynie przewietrzenia pamięci. Kasze są tanie, treściwe i zdrowe.

Tyle o. Jan Grande który Kaszę gryczaną poleca szczególnie.

Souplessil AZ
francuski preparat z organicznym krzemem
na bolące stawy, kości i nie tylko
Krzem na bolące stawy

"Kasza gryczana - kasza wytwarzana z gryki. W Polsce z gryki produkuje się także kaszę krakowską. Zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a zbliżone wartością i strawnością do białek roślin strączkowych. Zawiera także witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu.

W medycynie ludowej ceniona jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączkowanie. Odwar z kaszy podawano przy biegunkach. Kasza gryczana często stosowana jest jako dodatek do gorących dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Może także stanowić pełnowartościowy posiłek, jeśli uzupełni się go sosem i surówkami."
Źródło - http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza_gryczana

Obecnie kupić można pod postacią:
Kasza gryczana, czyli naturalna.
Kasza krakowska.
Kasza gryczana palona.
Kasza gryczana palona w torebkach.

Najzdrowsza to naturalna kasza gryczana i kasza krakowska.
Kasza gryczana palona podczas palenia traci ok. 50% witamin.

Kasza gryczana sprzedawana w torebkach do gotowania i gotowania według fabrycznego przepisu to jeszcze większe marnotrawstwo. Gotując w dużej ilości wody i wylewając tę wodę - wylewamy do zlewu następną porcję Zdrowia ku chwale nowoczesnej medycyny i farmacji.

Jak gotować kaszę gryczaną?
Najlepiej tak jak babcia.
Moja gotowała tak.
Kaszę gryczaną zalewała wodą, tak by ledwie zakryła kaszę i odstawiała na kilka godzin.
Przed gotowaniem znów zalewała wodą jak poprzednio i pod przykryciem stawiała na małym ogniu.
Po zagotowaniu - maleńki ogień i po +/- 8 minutach kasza jest gotowa.
W czasie gotowania nie mieszać. Może przywierać.

Natomiast prababcia miała trochę inny sposób na super sypką kaszę gryczaną.
Po drugim zalaniu wodą dolewała troszkę oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, wymieszała, postawiła na ogniu i w moment po zagotowaniu wstawiała garnek pod poduszkę, lub owijała w kołdrę.
Tak przygotowana kasza gryczana w poduszkowo-kołdrowym termosie była ciepła przez kilka godzin.
Pycha!
 

Uwaga!
Strona www.milion-team.pl jest serwisem informacyjnym przekazującym szerokie spektrum wiedzy na temat
Naturalnej Medycyny, Żywienia Optymalnego, Diety Dobrych Produktów
i ich wpływu na zdrowie i wspomaganie leczenia wielu chorób.
Naszym zadaniem jest przekazanie Wam jak najszerszego spektrum wiadomości.
Waszym - wybranie odpowiadającego Wam sposobu na Długie i Zdrowe Życie.
Nie ponosimy żadnej odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w serwisie.
Milion Team